Varumärkesskydd

Som AB får man automatiskt varumärkesskydd i hela Sverige vid registrering av ett företagsnamn. Det innebär att man äger ensamrätten att använda sitt företagsnamn i alla sammanhang och kan i domstol kräva rätten till exempelvis domännamn som upplevs snarlika sitt företagsnamn.

Enskilda firmor och andra bolagsformer har normalt sett bara namnskydd i det län de är registrerade i och kan därefter ansöka om regionalt namnskydd hos PRV (patent- och registreringsverket) till en extra årskostnad. Regionalt skydd ingår alltid vid bildande av ett AB, i det fall där namnvalet är tillräckligt unikt och inte klassas som för allmänt uttryck.

Tips på bra namn

Ibland är det svårt att hitta på bra företagsnamn när man ska starta företag. Ett vanligt sätt är att använda sig av två ord, ett fantasiord och ett ord som beskriver verksamheten. Ett exempel är företaget Poolia Bemanning där Poolia alltså är fantasiordet och Bemanning beskriver verksamheten. Ett annat bra alternativ är att använda den geografiska placeringen i namnet, som till exempel Kalmar golfklubb.

Det finns många företag som specialicerar sig på att ta fram unika och inspirerande namn som folk lägger på minnet.

← Tillbaka till ordlistan