Apportegendom

Apportegendom är en slags pantsättning som helt eller delvis kan ersätta aktiekapitalet när man starta bolag. Om man har en inventarie eller annan tillgång som är värd pengar över tid så kan man minska kravet på ett initialt kapitaltillskott vid bolagsbildandet.

Vad som definieras som apportegendom

Det finns många olika saker som kan klassas som apportegendom. Om verksamheten är klassad som tillverkning och maskinerna som krävs för att bedriva verksamheten kostar betydande summor (exempelvis runt 50 000 kr) så kan man använda det som apportegendom, då visar man upp köpebrevet för bolagsverket om man köper maskinen/maskinerna nya. Om man köper in begagnad utrustning kan bolagsverket komma att kräva ett så kallat revisorsutlåtande på att apportegendomen verkligen är värt den summa du/ni anger.

Exempel på apportegendom

Det finns ett känt exempel på apportegendom, nämligen på bloggerskan Blondinbella lät använda sitt varumärke och sin blogg som apportegendom. Få människor kan påvisa att sitt personliga varumärke uppfyller kraven men det finns mängder av olika saker som godkänns. Och som nämnt innan så behöver det inte nödvändigtvis uppfylla hela beloppet.

Allmänt tips till dig som tänker bilda med apportegendom

Om du har som avsikt att faktiskt starta ett bolag och använda en apportegendom som en del av eller hela aktiekapitalet, tänk då på att exempelvis inventarier skrivs av över tid, vilket innebär att din apportegendom isåfall varje år minskar i värde. Som bekant är det minst sagt riskfyllt att understiga 50% i eget kapital så om du använder en inventarie, så kommer den på sikt att behöva ersättas.

← Tillbaka till ordlistan