Cash is King – Säkra kassaflödet med några enkla steg!

Många företag har problem med likviditet, åtminstone i uppstartsfasen. På papperet kan ju ett företag gå hur bra som helst men man hamnar snabbt i trubbel om man inte kan betala för sig. Det gäller att verkligen hålla koll på likviditeten och se till att det finns nog med pengar till lön och fakturor i slutet av varje månad. Här kommer några tips som hjälper dig.

1. Korta ner betalningstiden till 14 dar

Ha för vana att sätta 14 dagars betaltid mot alla nya kunder. Förvånansvärt många reflekterar inte över kontraktet förrän när det kommer till betalning har jag märkt. Många kommer att ignorera detta och betala på 30 dagar trots villkoren, men vissa kommer garanterat att betala på sina 14 dagar. Vips så har du pengarna 14 dagar tidigare! Företag som har anställda betalar ofta ut lön i efterskott men måste då täcka upp de sista fem dagarna mellan löneutbetalning fram tills pengarna kommer in (25:e löneutbetalning – 30:e kommer kundfordringarna).

2. Förhandla med leverantörer

Ha som rutin att förhandla betaltider även mot dina leverantörer. Ha som regel att aldrig godkänna kortare betaltid än 30 dagar och försök i så stor mån som möjligt att undvika förskottsbetalning. En bra balans är att lägga upp betalningar månadsvis i efterskott efter utförd tjänst, så kallad ”no pay no cure”. Årsbetalningar är i princip livsfarliga för nystartade bolag då man låser upp pengar som säkerligen behövs på andra håll – försök alltid att förhandla den här typen av avtal.

3. Förhandla kredit hos banken

Din bank är en fantastisk leverantör på många sätt, så använd den när det behövs! Om du verkar inom en bransch där du har toppar och dalar är det viktigt att täcka upp kapitalbehov och framförallt att säkerställa att du har nödvändiga krediter redan innan du behöver dem – banken är betydligt motsträvigare om du kommer med akuta kapitalbehov. Normalt betalar man en mycket liten avgift i relation till den kredit man tar ut och därefter är det ingen kostnad såvida man inte använder krediten – så satsa på att teckna kredit tidigt. Det löser många problem.

Dessa tips kanske är självklara för många men faktum är att många företag som går i konkurs hamnar där på grund av likviditetsbrist – alla pengar är antingen låsta i investeringar eller kundfordringar och man inser inte förrän för sent att man inte har möjlighet att betala kortsiktiga räkningar. Så ta till dig av dessa råd och se till att alltid ha pengar i buffert!