Bluffakturor – Såhär skyddar du dig!

Som företagare har du säkerligen hamnat i en köpsituation där du efterhand känt dig lurad och troligen även förd bakom ljuset. Det största problemet många upplever är givetvis telefonförsäljare och deras aggressiva försäljningsmetoder. Men det finns något mycket värre. Ett slags bedrägeri som många inte märker av och som får pågå år efter år. Det handlar om bluffakturor. Här går vi igenom hur du skyddar dig.

1. Håll koll på sommarjobbarna!

Bluffakturor är som vanligast på somrarna då bedragarna hoppas på att sommarvikarier betalar i tron om att allt står rätt till. Oftast ser allt bra ut och i mellanstora organisationer är det ofta stora mängder fakturor som betalas oregelbundet (ex. kvartalvis, årsvis) vilket gör att det blir svårt att känna igen felaktiga fakturor. Ett bra tips är också att samla alla leverantörer listade lättillgängligt och på så vis kan ekonomiavdelningen kontrollera varje betalning mot listan och säkerställa sig om att det är en faktisk leverantör.

2. Polisanmäl alltid bedrägeriförsök

I princip alla blufföretagare anmäls omgående och hamnar på exempelvis Svensk handels varningslista. Om du blir utsatt för ett försök till bluffakturering, anmäl bolaget dit och upprätta också en polisanmälan. Ju fler som anmäler, desto större press sätts på polisen att agera!

3. Betala aldrig – Bestrid bestrid bestrid!

Betala aldrig bluffakturor. En vanlig orsak till att dessa får fortsätta sin verksamhet är att de hotar med inkasso och kronofogden och på så sätt tvingar oroliga företagare att betala. Gör inte det! Gör istället såhär så fort du kan:

Skriv BESTRIDES, EJ BESTÄLLT med stor text över fakturan och skicka tillbaka den med rekommenderat brev (viktigt) till utfärdaren. Om de ignorerar detta och skickar ett inkassokrav, gör exakt samma sak fast skicka fakturan till inkassobolaget. Ring inkassobolaget också och berätta vad som pågår – de större inkassobolagen kommer stryka skulden så gott som direkt. Det är också mot god inkassosed att skicka en faktura under tvist vidare till kronofogden så du säkrar dig även mot att hamna där.

Så följ dessa tips så slipper du betala pengar som finansierar skurkarnas framfart. Lycka till!